Skip to content Skip to footer

9200 köbméter betont és 1100 tonna vasat használtak fel eddig a Bem Center építéséhez

Eddig több mint 9200 köbméter betont és 1100 tonna vasat építettek be a szállodaként, illetve irodaházként megújuló Bem Center alapozása során. Az építkezés teljes területén több mint 80 ezer köbméter földet termeltek ki 2021 májusa óta. Javában zajlik a szerkezetépítési munka, az épület egyes részein már a földszint alatti födémet alakítják ki. Az irodaépület vasbeton szerkezete a jelenlegi tervek szerint 2023 januárjára elkészül.

Lassan egy éve, 2021 májusában kezdődött a Bem téri irodaház és hotel építkezése, és a régészeti feltárások idei februári befejeztével még magasabb sebességi fokozatba kapcsolhatott a kivitelezés.

A Bem Center egyedi funkciói és szolgáltatásai révén különleges szereplője lesz a budapesti irodapiacnak. Az “A” kategóriás irodahelyiségeket, 402 parkolóhelyet, valamint éttermeket, bárt, kávézót, közösségi tereket, skybar jellegű tetőteraszt, valamint a jelenlegi tervek szerinti day spa-t is kínáló épület Bel-Buda szívében egyaránt várja majd a munka vagy a kikapcsolódás miatt érkezőket.

Januárig elkészül a vasbeton szerkezet

Hogyan halad az építkezés? – tettük fel a kérdést Biró Miklós ingatlanfejlesztési projektmenedzsernek.

Jelenleg a szerkezetépítési munka folyik. A jelentősebb földmunkák végeztével megkezdtük az alapozást, a majdani épület bizonyos részein már a földszint alatti födémet alakítjuk ki. Az építkezés teljes területén több mint 80 ezer köbméter földet termeltünk ki 2021 májusa óta, és több mint 9200 köbméter betont, valamint 1100 tonna vasat dolgoztunk be eddig az épület szerkezetébe” – tájékoztat Biró Miklós.

Hozzáteszi: az irodaház vasbeton szerkezete a jelenlegi ütemterv szerint 2023 januárjában készül el. Az irodaépület átadása így 2023 Q3-ban, a hotelé pedig 2024 nyár elején valósulhat meg.

„Ezúton is szeretnénk megköszönni a környék lakóinak a türelmet és megértést, amelyet a munkálatok iránt tanúsítanak!” – hangsúlyozza Biró Miklós.

Védik a homlokzatot

Az építkezés egyik legnagyobb szakmai kihívása az ingatlanfejlesztési projektmenedzser szerint a Radetzky-laktanya Bem térre néző homlokzatának megújítása és eredeti díszeinek helyreállítása. Mivel a homlokzat Budapest egyik fontos értéke, a városi emlékezet szerves része, megőrzésére, renoválására kiemelt figyelmet fordítanak a kivitelezés során.

A műemléki homlokzatot az építkezés kezdete óta egy különleges műszaki megoldással megvalósított, 110 tonnás acélszerkezet tartja, amely egyaránt garantálja az utcai közművezetékek és a Bem téri homlokzat védelmét. Különleges a homlokzatot támasztó tartóelemek későbbi sorsa is: beépítik őket a házba, majd a vasbeton szerkezet elkészülését követően, utólag vágják ki őket.

Leave a comment