Skip to content Skip to footer

Koncepció, szinergia

A BEM Center a Duna-parttól egy kőhajításnyira, Bel-Buda szívében egy olyan hotel-irodaház szinergiára alapuló épületegyüttes, melynek nem titkolt célja, hogy új színnel bővítse a hazai ingatlanpalettát. A Bem téri többfunkciós épület koncepciójának köszönhetően egymást erősíti a hotel és az irodaház rendeltetés: a kialakítás miatt a fizikailag és funkcionálisan integrált szolgáltatásokat a hotel vendégei és az irodaház bérlői egyaránt használhatják.

Előnyök

Építészet

Az épület egyediségét az adja, hogy az egykori Radetzky-laktanya homlokzatát megtartva, amögött kerül kialakításra a XXI. századi kihívásoknak maximálisan megfelelő irodaépület. 

Alapvető szempont, hogy a Bem tér hangulatát továbbra is a régi épület határozza meg, ezért megtartjuk és restauráljuk a régi, városkép szempontjából jelentős klasszicista homlokzatot. 

A parkra és a Dunára néző épületrészből egy 129 szobás elegáns szálloda kerül kialakításra, míg nyugatra, a szálloda mögött az irodaház kap helyet.  Annak érdekében, hogy a BEM Hotel Heritage és a BEM Center irodaház a környező utcákkal vizuálisan és fizikálisan is kapcsolódjon, az épületben egy fedett passzázs köti majd össze a Kandó Kálmán és a Henger utcát. 

Történelem

A Bem téri épület helyén már a római korban is egy katonai tábor állt, de az évszázadok alatt sok rendeltetésnek adott helyet a terület: folyt itt dinnyetermesztés, volt élelmiszerraktár, laktanya, hadikórház, börtön, pártszékház, sőt, iskola is.  A komplexum elődje egy klasszicista stílusban megépített gabonatároló raktárépület volt, ezt építették át 1897-ben kaszárnyává, és ekkor kapta a Radetzky-laktanya nevet is. A több évtizede lakatlan és pusztuló épület a Bem térrel együtt most megújul, és a környék az új fejlesztésnek köszönhetően újra Buda egyik legfontosabb csomópontjává válhat.

Fenntarthatóság

Az épületkomplexum az amerikai LEED minősítési rendszer GOLD fokozatát pályázza meg: többek között az épületben tervezett esővíz hasznosítás, ez elektromos autótöltők, a zöldtetők, a hőszivattyús hűtés-fűtési rendszer, valamint a beépített anyagok jelentős újrahasznosított anyagtartalmának magas aránya járul hozzá az elismerés megszerzéséhez.