Skip to content Skip to footer

Az épület története

A mai Bem téren már a római korban is egy katonai tábor állt: akkor dalmáciai és nordicumi hispán lovasok állomásoztak ezen a területen. Azonban a tér több évszázados története során sok mindennek adott otthont: többek között élelmiszerraktár, hadikórház, börtön, pártszékház és iskola funkciót is elláttak az itt épült létesítmények.

A Radetzky-laktanya néven ismert épületet Benedicty József tervei alapján Pucher István építette 1896-1897-ben. Őrséggel ellátott katonai raktárnak készült, amit megszokásból laktanyának neveztek, de közel sem volt olyan reprezentatív – és nem is készült olyan gondossággal és igényességgel – mint azok az épületek, melyekben katonákat szállásoltak el.

A viszonylag egyszerű formáknak és a korabeli mércével is olcsó kivitelezésnek köszönhetően az ingatlan korának átlagos, eklektikus, historizáló jellegű középülete volt. 1920 után a honvédség, 1945-ben a Belügyminisztérium, 1949 után az ÁVH, 1959 után a Közoktatási Minisztérium Hendrich Antal tervei alapján, 1990-ben az MDF Sipos Antal, 1994-ben az MDF Bátki György tervei szerint alakíttatta át.

Az épület többszöri, változó színvonalú átépítése vegyes végeredménnyel járt, hasznos és gazdaságosan fenntartható funkciót nemigen tudtak találni neki a 20. század végén, illetve a 21. század elején. Nem segített az sem, hogy a folyamatos tulajdonosváltás miatt az alapvető karbantartási és állagfenntartási munkálatok elmaradtak, ami az üresen álló Radetzky-laktanya épületének gyors lepusztulásához vezetett.  Az itt látható képeken az épület fejlesztést megelőző elhanyagolt állapota látható.

A méltatlan állapotban lévő épület a Bem térrel együtt most megújul, az épület legértékesebb, klasszicista stílusban megépített, műemléki értékű homlokzata a felújításnak és restaurálásnak köszönhetően visszakapja eredeti díszítéseit; a környék pedig a fejlesztés eredményeként újra Buda egyik legfontosabb csomópontjává válhat.