Skip to content Skip to footer

A Marcel Wanders studio utolsó remekműve, a Bem téri Kimpton Hotel

Marcel Wanders neve ismerősen csenghet mindenkinek, aki a belsőépítészeti iparban jártas. A Knotted chair elnevezésű székével ismertté vált művész 1996-ban indított stúdiója olyan ikonikus projekteken dolgozott szerte a világon, mint az Alessi, a Baccarat, a Bisazza, a Louis Vuitton és a Swarovski. Ezek közé emelkedett fel a Bem téren épülő hotel, amelynek a belső terveit a világhírű amszterdami iroda utolsó projektként tervezte meg.

“Mint a dizájner alkotásainak szerelmese, nagyon lehangolt a hír, azonban roppant büszke vagyok, hogy ebben a projektben velük együtt dolgozhatunk. Ezáltal egy olyan egyedi és világhírű épülettel bővül Budapest látképe, amit a világon minden város megirigyelne.” – tette hozzá Biró Miklós ingatlanfejlesztési projektmenedzser.

 

Marcel Wanders 1963-ban született a hollandiai Boxtelben, irodáját 1995-ben Amszterdamban alapította. Hírnevét 1996-ban szerezte meg, amikor megtervezte a Knotted Chair-t a Droog Design számára. Ez az ikonikus fotel akkor szentelődött fel a bútordizájn történelmében, amikor a MoMA úgy döntött, hogy állandó kollekciójába helyezi. Később a hollandiai Institute of the Arts-ban végzett képzés megerősítette ennek a látnoki alkotónak a tehetségét. Mára pedig a világ egyik legbefolyásosabb tervezőjeként tartják számon. 

 

Az 1996-ban indított studiója Gabriele Chiave (aki 2007-ben csatlakozott) kreatív irányítására és egy negyven szakemberből álló nemzetközi tervezőcsapatra támaszkodott egészen a feloszlásig. Csaknem kétezer projektből álló alkotásokat, a merész és ironikus stílus egysége jellemzi, amely ötvözi a kézműves ihletet, a kortárs szemléletet, az emberi dimenziót és az ipari kiterjedtséget. Az iroda jelenlegi, utolsó prokektjénél, a Bem téren épülő hotel belső kialakításánál is ezek a stílusjegyek dominálnak. Ezáltal a hotel értéke még inkább megnő, hiszen határozatlan ideig a magyarországi Kimpton hotel lesz a művész ekkora volumenű alkotása. 

A Wanders eddigi legsikeresebb alkotásai közé tartozik a Sky Garden lámpa a Flos számára (2007); a Circus edénykollekció az Alessi számára (2016); a Pebbles székek a Bisazza számára (2004); a Gentlemen Collection a Poliform számára (2019); a Calliope csillárkollekció a Wonderglass számára (2017); és a The Parents Collections gyermekbútor sorozat a Cybex számára (2016). Munkáit a MoMA mellett a párizsi Centre Pompidou, a londoni V&A Múzeum, a new yorki Museum of Arts and Design, a müncheni Pinakotheke der Moderne és az amszterdami Stedelijk Múzeum is őrzi.

Azonban Marcel Wanders holland dizájner „befagyasztja a tevékenységét” a nevét viselő tervezőstúdióban, és határozatlan időre kilép az üzletből. Utolsó projektjük pedig a Bem téren épülő, Kimpton hotel belső terve lesz, amit a tervek szerint 2024 első felében csodálhat meg a nagyközönség. A 26 éve működő tervezőstúdió belsőépítészeti projektjeinek ez lesz a megkoronázása. Ráadásul Marcel Wanders víziója, design-jának sokszínűsége ekkora volumenben lehet, hogy itt lesz megtapasztalható utoljára.

Leave a comment