Skip to content Skip to footer

Kérdések és válaszok a Bem-projektről

A Bem tér Budapest ikonikus helyszíneként évtizedek óta jelképezi Budapest történelmi múltját és dinamikus jelenét egyaránt. Az elmúlt években a tér még nagyobb figyelmet kapott, hiszen 2021-ben egy modern irodaház és hotel építése kezdődött meg. Az új épület nem csak a környék szépségét fogja emelni, hanem új lehetőségeket is teremt a vállalkozások és az innovatív vállalkozók számára. A BEM Center irodaház, szinergiában a Kimpton hotellel ötvözi a város múltját és jelenét a jövő kihívásaival.

A projekttel kapcsolatban több kérdés is érkezett hozzánk a különböző csatornáinkon keresztül. A következőkben a kérdésekből készültünk egy összeállítással, amiket megválaszolva bízunk benne, hogy sikerül megfelelő információval szolgálnunk a helyszínt és a fejlesztést illetően.

 Az épület parkolóházába kaphatnak-e helyet, kedvezményt a környéken lakók?

Első körben a környéken lakók számára szeretnénk kidolgozni egy kedvezményes éjszakai parkolási lehetőséget. További megoldásokban is gondolkodunk, ami az igények és szabad kapacitás függvénye, ezek egyelőre még egyeztetés alatt vannak.

Mekkora lesz a mélygarázs befogadóképessége?

Az iroda mélygarázs 349 db autó befogadására lesz alkalmas, míg a hotel mélygarázs 53 db autót tud majd fogadni.

A passzázs publikus használatú lesz, vagy csak az irodaházban dolgozók mehetnek be?

A passzázs bárki számára elérhető lesz az üzletek, éttermek és a szolgáltatások nyitvatartási idejében.

Miért bontották le az egész épületet? 

Az elhagyatott és rossz állapotú épületet védett értékként fenntarthatta volna az állam és megtölthette volna egy funkcióval az adott struktúrát, de ez esetben számolni kellett volna a ténnyel, hogy az épület nem lesz önfenntartó, gazdaságtalanul lehet csak működtetni, ezért magánkézbe került.

A Bem téri homlokzat megmaradt, az oldalhomlokzatokkal együtt, és még a főhomlokzat eredeti, a második világháború után nem helyreállított díszítőelemeit is restaurálják.
Az épületegyüttes többi része azonban sajnos annyira lepusztult a másfél évtized alatt, míg nem használták, és annak állapota jelentős mértékben, néhol életveszélyes állapotban volt, így nem lett volna költséghatékony felújítani.

Mi lett az iskolámmal?

A volt laktanya épületében 1957-1968-ig működött a Bem József utcai Általános Iskola. Az új funkciót a Ratkó-korszak nagy gyermeklétszáma indokolta, de kényszermegoldás volt, hiszen az épület alapvetően nem iskolának készült. Mindössze 11 évig funkcionált a laktanya iskolaként, utána a rossz adottságok miatt az iskolát elköltöztették.

Milyen szolgáltatásokkal fog rendelkezni az épület?

Az üzlethelyiségek leendő bérlőivel jelenleg is folynak az egyeztetések, de tervek szerint élelmiszerbolt, bank, rekreációs lehetőségek, úgy mint fitness, day spa várják majd az itt dolgozókat, a környéken lakókat. Emellett a Kimpton hotel épületrész 3 éttermi egységgel várja majd vendégeit (Bar, rooftop bar, étterem), az iroda részen pedig egy bisztró étterem kerül kialakításra. Ezeket a szolgáltatásokat bárki igénybe veheti, azok nyitvatartási idejében.

Az értékteremtő beruházásnak köszönhetően a hányattatott sorsú épület méltó módon kapcsolódhat vissza a főváros vérkeringésébe, ahogy a megújuló Bem tér és környéke is. Az épület újjászületésnek előnye nem csak a színvonalas, szolgáltatásokkal teli, városképet javító épületkomplexum lesz. 

A fejlesztés a környező ingatlanok értékét is növelni fogja, nem utolsó sorban a környező utcák közlekedési problémáit is enyhíti majd: megszűnnek a parkolási gondok és a passzázsnak köszönhetően átjárható lesz a Fekete Sas és a Kandó Kálmán utca. A Duna-Buda projekt keretein belül a Bem téren áthaladó keresztirányú autóforgalom teljes mértékben megszüntetésre kerül, ezzel egy új, gyalogosbarát tér jön létre. Ehhez kapcsolódóan pedig tervezés alatt van a Fekete Sas utca Duna felőli részének kétirányúsítása a rakpart felé, amivel jelentősen csökkeni fog a környező utcák forgalmi terhelése.

109 Comments

Leave a comment