Skip to content Skip to footer

LEED Gold minősítést céloz a BEM Center Irodaház kivitelezése

Manapság számtalan, hatósági előírás létezik az ingatlanokra nézve, amiknek  fenntarthatósági szempontból meg kell felelniük. A karbonsemleges célok, a hulladékcsökkentés és az energiatakarékos, valamint megújuló energiákra fókuszáló metódusok mind hozzájárulnak egy épület “zöldebbé” tételéhez. Az épületek minősítésére szolgáló rendszerek talán legismertebb típusa az amerikai LEED, azaz a Leadership in Energy and Environmental Design-minősítés.

A LEED rendszer 1998 óta létezik és világszerte több, mint 100.000 épület rendelkezik a minősítéssel, ami széles körben elismert és megbízható rendszerré tette. Hazánkban és a közép-európai régióban a BREEAM minősítés mellett a legelterjedtebb rendszer jelenleg.

A minősítésekért a United States Green Building Council non-profit szervezet felel szakmailag, akinél a cél az általuk követett 3 alappillér optimalizálása. Ez a hármas pedig az épületek gazdaságra, társadalomra és környezetre gyakorolt hatása, amik a fenntarthatósági célokkal karöltve kell, hogy erősítsék egymást.

A LEED rendszer széles körben való elterjedése a környezeti terhelést és az épület használók igényeit egyaránt fontosnak tartó követelményeknek köszönhető. Népszerűségét erősíti, hogy a célok megvalósítási módját tekintve a LEED rendszer meglehetősen rugalmas, így a tervezők változatos megoldásokkal operálhatnak. Nagy előnye még, hogy több féle épület típus is minősíthető vele: új épületek, belső kialakítások, irodai, ipari és kereskedelmi épületek is kaphatnak besorolást.

A LEED követelmények szerint öt környezeti kategória létezik, ezekből a “CERTIFIED”, “SILVER”,”GOLD” és “PLATINUM” certifikát érhető el. Előnye, hogy folyamatosan megújul és alkalmazkodik a környezeti újításokhoz, így a megfelelési rendszerbe kerülő projektek valóban a legutolsó elvárások szerint kaphatnak elismerést. 

A vizsgált szempontok alapján az összes LEED kredit 35%-a köthető klímaváltozáshoz, 20% a közvetlen emberi egészségre gyakorolt hatáshoz, 15% a vízkészletekhez, 10% a biodiverzitáshoz, 10% a zöld gazdasághoz, 5% pedig a közösségi és természeti erőforrásokhoz köthető.

“A BEM projekt esetében a LEED GOLD minősítést céloztuk meg, így az épületbe egyáltalán nem kerül bekötésre gáz, vagy távhő, ami lokális környezetkárosító hatással bírna, így a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve az épület energiaigénye minimális lesz.”- tette hozzá Kámán Norbert, a Market Asset Management Zrt. projektmenedzsere.

A közel nulla energiaigényű épületben megújuló energia és hőszivattyú biztosítja a hűtés-fűtést. A fenntartható célokat támogatja továbbá a tetőre telepített napelem rendszer, amivel a mélygarázsba tervezett elektromos autók töltése is megvalósul majd. A közös kertek zöld oázisként szolgálják a dolgozók kényelmét. A kertek öntözését nem utolsó sorban víztakarékos, esővízgyűjtő rendszer segítségével látják el.

A zöld és energiatakarékos szempontok alapján tervezett irodaház átadása 2023 év végén valósul meg.

95 Comments

Leave a comment