Skip to content Skip to footer

Mitől lesz fenntartható egy iroda 2023-ban?

Napjainkban az irodapiacot leginkább meghatározó tényező, kétségkívül a fenntarhatóság. Az elmúlt években számos jogszabály született vagy vált szigorúbbá azért, hogy az új épületek megépítése és hosszú távú üzemeltetése minél kevésbé jelentsen terhelést környezetünkre.

Magyarországon ilyen a 7/2006 TNM rendelet legújabb módosítása, ami az új épületekkel szemben támasztott követelményeket foglalja össze. A rendelet többek közt, előírja a megújuló energiák használatát és az energiafogyasztást csökkentését. A BEM Center tervezésénél kiemelt szempont volt, hogy az épület a LEED Gold minősítés mellett a hazai szabályozásnak is teljes mértékben megfeleljen.

Néhány okosan megválasztott, modern funkció és a tudatos tervezés rengeteg energiát takarít meg az épületnek, ami természetesen az adott épület felhasználóinak is kedvez. Az emberek számára ezek a tulajdonságok egyre fontosabbak, mint a magánéletben, úgy egy iroda kiválasztásánál is az elsődleges szempontok közt szerepel az egészséges környezet és a zöld, környezetbarát iroda.

Mik tehát azok a főbb tulajdonságok, amik egy zöld irodát jellemeznek?

Energiahatékonyság

Ma már számtalan környezetbarát és energiatakarékos fűtés alternatíva létezik, amivel nem csak lakossági, de kereskedelmi és irodaépületek komplett energia- és hőigényét ki lehet szolgálni. A BEM Center esetében fontos szempont volt a megújuló energia használata, így az épületbe nem kerül bekötésre gáz, sem távhő. A hűtést és a fűtést korszerű levegő-víz hőszivattyúk látják el. A megújuló elektromos energiát a tetőre telepített napelemek biztosítják.

Az irodaház a kifinomult szabályozással csak annyi energiát használ fel, amire tényleg szükség van az épület működtetéséhez és a felhasználók kényelméhez.

Közlekedés

A mindennapokat nagyban meghatározza az, hogy mivel jutunk el a munkahelyünkre. A BEM Center közlekedési szempontból is ideális, mivel az épület többféle módon is kényelmesen megközelíthető. 

A kerékpárosok több irányból is érkezhetnek a városban kiépített kerékpáros útvonalakon.  Az épület előtt MOL Bubi állomás, az épület mélygarázsában pedig kerékpártárolók, illetve öltözők és zuhanyzók várják őket.

Mivel 2 villamos vonal is érinti, illetve séta távolságra található számos tömegközlekedési csomópont, a BEM Centert közösségi közlekedéssel is megközelíthetjük.

Nem utolsó sorban, modern és zöld választás az elektromos autó vagy a car-sharing, ugyanis a 3 szintes kiépített mélygarázsban a járművek számára töltési lehetőség is rendelkezésre áll. A mélygarázs a PARKL okos parkolási szoftver által lesz rugalmasan kihasználható a gépjárművel érkezők számára.

Fény és ökotudatosság

Nem csak az energia és hő berendezésekkel tehetünk egy irodaházat zöldebbé. Az épület minden szegletében alaposan átgondolt, környezettudatos megoldásokkal találkozhatnak majd a bérlők és a látogatók. 

A BEM Center hatalmas üvegfelületein keresztül minden irodahelyiségbe eljut a természetes fény, a nyári túlmelegedés pedig nem okoz problémát a hőszigetelt, bevonattal ellátott üvegnek köszönhetően. Ezzel nem csak energiát takaríthatunk meg, hiszen a természetes fény pihentetőbb a szemnek és kellemesebb közérzetet biztosít. A mindenképpen szükséges mesterséges megvilágítást takarékos LED fényforrások biztosítják.

A mosdókba takarékos vízcsapok és elektromos kézszárítók kerülnek, a tágas lépcsőházak mellett pedig energiatakarékos, modern liftek segítik a szintek közötti közlekedést. A pihenést, kikapcsolódást a BEM Center nagy zöld felületekkel rendelkező belső kertje és a zöld teraszai is segítik.

 

A BEM Center Irodaház külső és belső munkálatai látványosan haladnak, a bérlői kialakítások is megkezdődtek. Az épület a tervezett ütemezésnek megfelelően az év végén nyitja meg kapuit.

135 Comments

Leave a comment